Patut ke aku buat video untuk tutorial install tulisan jawi?

jawi oh jawi

Sejak sebulan dua ni walaupun aku dah lama tak update blog aku masih dapat terima komen dari pengunjung terutama cara-cara nak install tulisan jawi. Kebanyakkan daripada meraka masih menghadapi masalah untuk install.

Kadang-kadang rasa kesian juga aku tengok. Kemudian aku terfikir untuk buat satu video tutorial khas untuk post ni.

Banyak yang tanya sampaikan aku terfikir-fikir nak jawab. Fuhhh…susah juga jadi blogger yang bagi tutorial ni. Besar tanggungjawab nak bagi orang faham.

Apa kata korang. Patut ke aku buat satu video tutorial? Geng…Klik disini untuk terus membaca…

Posted in Aku | 4 Comments

Cara-cara membuat sticky post untuk wordpress

sticky post

Nampaknya sudah lama aku tak update blog ni. Kadang-kadang je aku update. So, kali ini aku nak buat satu tutorial mudah bagi pengguna wordpress iaitu membuat sticky post atau dalam bahasa yang lebih mudah jadikan post kita melekat.

Macam kita buat satu memo lepas tu lekatkan di peti ais atau cucuk dengan jarum.

Untuk pengguna wordpress, memang mudah tanpa sebarang coding diperlukan. Sama je macam kita lekat memo kat peti ais tu.

Cara membuat sticky post ni ada dua cara nak buat.

1. Dibahagian Quick Update.

2. Dibahagian area Publish. Geng…Klik disini untuk terus membaca…

Posted in Tutorial Wordpress | 4 Comments

Hanya Untukmu…

sólo para ti

Sejak semalam aku mula mencari lagu kegemaran aku yang sudah lama aku tidak dengar. Lirik dan lagu memang sedap di dengar terutama bila menonton video lagu ini.

Memang terbaik dan penuh romantik. Aku mula jatuh cinta dengan lagu ini semasa aku masih belajar dulu. Entah macam mana aku terdengar lagu ini di komputer kawan aku. Memang sesuai dengan jiwa aku. Geng…klik disini untuk terus membaca…

Posted in Aku | 1 Comment

Twenty ten – Theme terbaru blog

new theme

Alhamdulillah…Akhirnya blog ni sudah berubah wajah. Dulu menggunakan theme Spring Loaded. Kini aku menggunkan theme Twenty Ten.

Warna yang aku gunakan adalah warna hijau pucuk pisang. Masih menggunakan warna theme Spring Loaded. Aku tak tahu warna apa yang sesuai. So, pakai jelah warna ni. Lagipun nampak mendamaikan. Hehehe… Geng…Klik disini…

Posted in Aku | 2 Comments

Nak tukar theme blog

Sejak seminggu tak update aku usahakan satu blog ni untuk import-export segala post dan komen ke platform wordpress. Alhamdulillah berjaya juga akhirnya.

Theme yang aku guna tuk blog tu Twenty Ten. Masa mula-mula tengok theme ni macam tak menarik plak bila guna. Tapi setelah membuat perubahan pada background dan header akhirnya memang menarik bila guna theme ni.

Mungkin untuk blog ni akan menerima tempiasnya juga. Aku mula nak tukar theme Spring Loaded kepada theme Twenty Ten.

Setelah meninjau menggunakan preview ada bahagian yang menarik terutama dibahagian komen dan post. Nampak lebih kemas dan teratur.

Bahagian komen laa yang aku paling suka. Nampak ceria je.

Semasa Guna theme Spring Loaded.

bahagian komen Geng…Klik disini untuk terus membaca…

Posted in Aku | 1 Comment

Cara setting autosave di microsoft word

Mungkin korang pernah terkena bila tengah buat kerja di microsoft word tiba-tiba elektrik terputus. Pulak tu kerja korang belum lagi save. Dahlah banyak korang dah taip. Mesti bengang punyalah.

Dulu aku pun pernah kena masa belajar dulu. Tapi selalu perasan setiap kali masa menaip tiba-tiba macam dia save sendiri.

autosave

So, kali ni aku nak ajar untuk setting time autosave. Geng…Klik disini untuk terus membaca…

Posted in Komputer dan Tutorial | 8 Comments

Ini post saya yang ke-100

yeahhh....100 post

Sudah lama aku tak update blog ni. Dah bersawang blog aku. Hehehe…

Untuk post kali ni memang menarik sebab ini merupakan post yang ke-100. Macam tak percaya akhirnya aku berjaya membuat post yang ke-100.

Masa mula-mula buat post yang pertama dulu memang susah sebab tak ada idea sangat. Tapi setelah membuat blogwalking dapatlah juga idea macam mana nak buat post yang pertama antaranya cerita pengalaman sendiri, guna video dari Youtube, gambar dan macam-macam lagi. Geng…Klik disini untuk terus membaca…

Posted in Aku | 12 Comments