Category Archives: Komputer dan Tutorial

YouTube Repeat – Cara mudah untuk mengulangi video secara automatik

Apabila kita menonton video di YouTube seringkali nak juga kita tengok lagi sekali. Kita cuma tekan button play balik untuk kita ulang balik. Tapi bukan ke lagi bagus ia replay balik secara automatik. Macam mana kita nak buatkan video tu … Continue reading

Rate this:

Posted in Komputer dan Tutorial | Leave a comment

Cara setting autosave di microsoft word

Mungkin korang pernah terkena bila tengah buat kerja di microsoft word tiba-tiba elektrik terputus. Pulak tu kerja korang belum lagi save. Dahlah banyak korang dah taip. Mesti bengang punyalah. Dulu aku pun pernah kena masa belajar dulu. Tapi selalu perasan … Continue reading

Rate this:

Posted in Komputer dan Tutorial | 8 Comments

SpeedBit Video Accelerator – Tonton video tanpa buffering

Menonton video di Youtube memang seronok terutama video yang berkaitan dengan video lagu, tutorial atau pun video lawak. Tapi paling membosankan bila ada berlakunya buffering semasa menonton. Pastinya kita bertambah tension dan frust. Dulu pun aku macam tu juga. Puas … Continue reading

Rate this:

Posted in Komputer dan Tutorial | 2 Comments

Youtube pada tahun 1985. Betul ke ni??

Hari ni aku bagi post yang ringkas je. Cuba tengok betul-betul, macam mana cara-cara nak upload video, subscribe channel dan billing. Continue reading

Rate this:

Posted in Komputer dan Tutorial | 3 Comments

Cara mudah install tulisan jawi

Tulisan jawi amat diperlukan terutama bagi guru-guru yang menggunakan tulisan jawi sebagai medium untuk membuat soalan peperiksaan dan kepada mereka yang menggunakan tulisan jawi.

Pada kali ini, aku nak ajar korang cara yang paling mudah untuk install tulisan jawi tanpa sebarang software. Paling penting korang menggunakan Windows tidak kira XP, Vista atau 7. Continue reading

Rate this:

Posted in Komputer dan Tutorial | 159 Comments

Bagaimana untuk check driver yang siap di install

Sebelum ini aku ada menceritakan bagaimana aku update driver. So, pada kali ini aku menunaikan janji aku cuma tajuk kali ini lebih kepada bagaimana untuk check driver yang siap di install… Continue reading

Rate this:

Posted in Komputer dan Tutorial | Leave a comment

Bagaimana meningkatkan kelajuan download

Apabila kita sudah memasang internet, kita mula berangan untuk download macam-macam fail. Dari movie sampailah kepada software. Semua nak kita download. Tapi bila nak download tiba-tiba proses download ambil masa yang lama…. Continue reading

Rate this:

Posted in Komputer dan Tutorial | Leave a comment