Bagaimana nak buang kata laluan/password pada file PDF?

password

Kadang-kadang terasa bosan jika tiap kali nak buka ebook yang dalam bentuk PDF kena masukkan password atau kata lalauan sebelum membaca.

Sebelum ni aku pernah terfikir juga macam mana nak elakkan dari buat macam tu. Akhirnya, aku jumpa satu software yang dapat membantu untuk selesaikan masalah ni.

Software yang aku cadangkan ini adalah percuma. Ia di panggil BeCyPDFMetaEdit. Apa yang perlu korang faham berkenaan dengan software ni ialah dia cuma membuang password pada fail PDF dan tidak mengubah dokumen tu.

Apa yang perlu korang perlu buat?

1. Download dan install software BeCyPDFMetaEdit.

2. Selepas siap install, klik pada ikon BeCyPDFMetaEdit.

cara nak remove/hapuskan password untuk file PDF

3. Klik pada ebook yang diinginkan. Kemudian klik pada “Complete Rewrite” dan klik Open.

cara nak remove/hapuskan password pada file PDF

4. Masukkan password ebook tersebut dan klik OK.

cara nak remove/hapuskan password pada file PDF

5. Klik pada tab “Security” dan ubah setting kepada “No Encryption”.

6. Klik “Save”.

cara nak hapuskan/remove password untuk file PDF

7. Klik “Yes” untuk tengok ebook korang atau tekan “NO” kalau tak nak tengok.

cara nak remove/hapuskan password pada file PDF

Sekarang ebook korang dah boleh tengok tanpa perlu nak masukkan password. Mudah je nak buat. Yang penting korang faham apa yang aku ajar.šŸ™‚

This entry was posted in Aku. Bookmark the permalink.

4 Responses to Bagaimana nak buang kata laluan/password pada file PDF?

  1. wah, bagus betul cara ni, thanks admin berkongsi pasal ni..:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s