Wajib pasang beg udara mulai 2012 untuk semua kenderaan

airbag

Hari ini terbaca kat twitter terus ke berita harian dimana kerajaan telah mewajibkan semua kenderaan kecuali kenderaan pacuan empat roda memasang beg udara mulai 2012.

Apa yang aku nampak ini merupakan langkah terbaik bagi mengurangkan kemalangan jalan raya. Tahun 2010 sahaja pelbagai kemalangan berlaku tidak kira jenis kenderaan.

Bila kata beg udara atau airbag ni kebiasaanya hanya kenderaan seperti kereta sahaja yang biasa ada. Kalau motorsikal ada juga tapi jenama Honda sahaja. Itu pun kalau kemalangan dibahagian hadapan. (Betul ke?? kalau salah beritahu…)

airbag

Kalau tengok video kat bawah ni amat sesuai untuk pengguna motorsikal. Menggunakan beg udara bagi melindungi pemandu dan juga pembonceng. Aku tengok video ni kalau ada jual suit baju ni memang nak beli. Bukan untuk bergaya tetapi untuk melindungi diri jika berlaku kemalangan.

Tapi macam mana pula dengan penumpang bas??

Apa yang dapat melindungi diaorang kalau berlaku kemalangan??

Patut tak kalau dicadangkan memasang tali pinggang kelader seperti penumpang kapal terbang??

Kalau diikutkan memang boleh rasanya. Lagipun setiap kali kemalangan yang melibatkan bas mesti ada yang terhunban, tercampak dan macam-macam lagi.

Apa yang aku harap dengan langkah kerajaan mewajibkan memasang beg udara dapat mengurangkan kemalangan jalan raya.

This entry was posted in Kereta. Bookmark the permalink.

6 Responses to Wajib pasang beg udara mulai 2012 untuk semua kenderaan

  1. along says:

    salam…
    bagus2…langkah terbaik

  2. akubiomed says:

    Sepatutnya sudah lama dipasangkan air bag sebagai aksesori standard ini tidak kena bayar.

    Tanniah kerana dengan mengeluarkan arahan wajib memasang air bag adalah satu langkah yang bijak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s