Bagaimana untuk check driver yang siap di install

Sebelum ini aku ada menceritakan bagaimana aku update driver. So, pada kali ini aku menunaikan janji aku cuma tajuk kali ini lebih kepada bagaimana untuk check driver yang siap di install. Aku akan gabungkan kedua-dua kaedah ini sebab tak banyak beza.

Ok…sekarang aku tunjukkan cara-cara bagaimana untuk check balik driver yang kita dah install.

1. Klik kiri di icon komputer. Pastikan icon tersebut bukanlah icon shorcut. Jika icon shortcut memang tak boleh buat.

2. Selepas itu, klik Propertise.

Properties

3. Bila keluar paparan system propertise, klik hardware. Kemudian klik device manager. Nanti keluar paparan device manager.

system

4. Pada bahagian ini, terpapar kesemua driver yang telah siap di install. Andai kata belum di install turut diberitahu. So, bila korang siap install driver bolehlah check kat sini. Mana tahu kalau ada yang belum install.

device manager

Sekarang, aku tunjukkan bagaimana untuk update driver. Kaedah ini aku tunjukkan untuk yang dah install driver tapi masih ada beberapa masalah yang perlu diperbetulkan.

1. Klik kiri pada mana-mana driver yang ada tanda soal (?). Kemudian, klik update driver.

update driver

2. Kemudian, keluar satu paparan “Hardware update driver”. Korang klik pada advanced dan klik Next.

update driver 2

3. Selepas itu, keluar paparan seperti dibawah. Nanti tick pada “Include this location in the search”. Setelah itu, klik Next.

update driver 3

4. Setelah itu, korang boleh tunggu sementara proses searching dibuat.

update driver 4

5. Andai kata driver berjaya di install semula korang klik Finish. Tapi, jika tidak dapat akan keluar paparan seperti dibawah.

update driver 5

Driver ni aku tak berjaya untuk install dan aku pun tak cuba untuk fix kan problem driver ni sebab aku tengok laptop aku tak mengalami sebarang gangguan. So, aku biarkan jelah.

Oklah..itu saja tips dari aku. Andai kata korang kurang paham bolehlah bagi komen dibawah. Nanti aku cuba bantu korang.

This entry was posted in Komputer dan Tutorial. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s