3 masalah dan penyelesian untuk komputer jadi laju

Jangan buat macam ni jika komputer ada masalah.

Setiap kali ON komputer, kita tengok komputer tak laju masa mula-mula kita beli. Kenapa hal ini berlaku??. Kebiasaanya hal ini berlaku banyak sebab dan dalam artikel ini akan diberi 3 masalah dan cara penyelesian untuk anda semua untuk menjadikan komputer kambali laju seperti dulu. Masalah ini kebiasaanya selalu berlaku.

MASALAH: Komputer anda ambil masa yang lama untuk windows start-up.

PENYELESIAN: Terdapat banyak sebab mengapa komputer mengambil masa yang lama untuk start-up windows. Kebiasaanya terdapat banyak program bila start-up windows. Anda boleh mencuba cara yang mudah seperti langkah dibawah.

1. Klik start.

2. Klik RUN.

3. Taip MSConfig dan tekan Enter.

4. Klik bahagian boot dan pilih program yang anda rasa tak nak masa proses start-up.

MSConfig.

MASALAH: Ambil masa yang lama untuk start program yang baru.

PENYELESIAN: Terdapat banyak sebab mengapa program yang baru mengambil masa yang lama untuk dipaparkan. Antara cara yang boleh kita lakukan ialah:

1. Task manager.

– Tekan CTRL+ALT+DELETE.

– Klik bahagian proses. Pastikan program yang anda fikir sesuai untuk dimatikan dan kemudian klik End Process.

Task manager.

2. Defrag komputer anda.

Dengan melakukan defrag pada komputer memudahkan komputer mudah untuk mencapai data. Lakukan seminggu sekali atau sebulan sekali. Dengan cara ini komputer makin laju untuk mencapai data.

Defrag.

MASALAH: Komputer anda bagi mesej error, shut down tiba-tiba, program rosak atau crash, dapat skrin biru atau komputer tiba-tiba langsung tak berfungsi.

PENYELESIAN: Masalah ini berlaku disebabkan oleh registry error. Untuk itu, anda perlu membersihkan registry seminggu sekali. Ini kerana setiap kali kita kita mengubah sesuatu pada komputer, registry turut berubah. Begitu juga semasa melayari internet. Aku cadangkan supaya menggunakan Ccleaner bagi membaiki registry.

Ccleaner.

This entry was posted in Komputer dan Tutorial. Bookmark the permalink.

4 Responses to 3 masalah dan penyelesian untuk komputer jadi laju

  1. alo_mada says:

    cara yg ko syorkan 2 bagus tp,, aku lebih suka cara yg gbr perempuan ngn tukul 2 @ cara yng lebih halus clupkan dalam air plan2…

    • Syah says:

      waaa…cara yang terbaik. orang kaya je celup komputer dalam air atau ketuk dengan tukul. hehehe….tapi kalau tak ada pilihan boleh jugak buat macam tu.

  2. miejigsaw says:

    nice share bro, tapi aku syorkan guna tune up…more feature and reliable…viva computer lover in malaysia

  3. Syah says:

    ooo…trima kasih sebab beritahu. Nanti aku cuba guna tune up. Lum pernah lagi guna tune up.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s