Bina kereta sendiri

Ini kereta idaman aku. Evo 10. Tapi masa sekarang laa. Akan datang bukan ni. Kereta lain pulak. Lagipun kereta zaman sekarang macam-macam design, speed dan sebagainya.

Pada kali ini aku nak bantu korang untuk buat kereta sendiri. Maksudnya bukan pasang part by part. Tapi apa yang kita boleh tahu tentang kereta yang kita pilih dari segi warna, spesifikasi dan keistimewaan pada kereta idaman kita.

Aku tadi dapat cari juga website yang boleh bantu kita untuk memilih kereta idaman iaitu carintelligent.com. Website ini telah menyenaraikan beberapa jenama kereta antaranya Nissan, Mitsubishi, Volvo, BMW, Toyota, Hyundai,  dan sebagainya. Boleh dikatakan semua kereta luar negara. Untuk jenama proton dan produa tak ada.

Apabila kita dah pilih jenama kereta dan jenis kereta yang kita mahukan kita akan dapat tengok dari segi warna. Kita cuma klik pada icon jenis warna dan warna pada kereta turut berubah. Dengan cara ini kita dapat pilih warna yang kita suka. Untuk bahagian lain korang semua boleh klik.

Sebagai contoh, aku telah memilih kereta evo 10. Aku dapat mengetahui maklumat spesifikasi kereta. Disini aku bagi info yang aku dapat.

  • Steering
  1. Power steering
  • Fuel
  1. Multi-point injection fuel system
  • Transmission
  1. Electronic traction control via ABS & engine management
  2. Stability control
  • Wheels
  1. Spacesaver steel rim spare wheel
  • Brakes
  1. ABS
  2. Electronic brake distribution

Jadi, dengan maklumat ini memudahkan kita untuk memilih mana yang terbaik. Kepada yang masih mencari kereta bolehlah pergi ke website ini untuk memilih kereta idaman. Paling tidak ia boleh digunakan kayu ukur untuk memilih kereta yang terbaik.

This entry was posted in Kereta. Bookmark the permalink.

3 Responses to Bina kereta sendiri

  1. liyana says:

    nice!!
    erm…
    bgos ur thap pmkiran..
    almklumlah da 22 kn??
    anway..bgos n truskan usha mu..
    nk wat kete gak a….daaaa..
    nk p wat kate..
    hehehe

  2. Syah says:

    buat jangan tak buat. pas tu order sekali.

  3. liyana says:

    okeyh….=)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s