iPad keluaran Apple yang nipis dan ringan

Apa nie??
tak pernah tengok pun.

Inilah dia iPad keluaran Apple Inc yang telah dilancarkan pada 3 April 2010 di USA. iPad merupakan sebuah tablet komputer yang boleh dibawa kemana-mana. iPad ni macam laptop atau netbook cuma ia lebih ringan dan nipis.

Ia didatangkan dengan dua model iaitu iPad yang ada Wi-fi dan iPad yang ada wi-fi dan 3G. Kalau tengok pada keluaran model tu apa yang kita faham iPad digunakan untuk melayari internet. Tapi, ia buka untuk tu jer malah boleh menonton video, main games, tengok gambar dan macam-macam lagi laa.

Apa yang best kita hanya perlu guna jari je untuk sentuh pada iPad ni. Nak menaip tuk hantar e-mail guna jari…nak besarkan gambar guna jari…semua guna jari. iPad juga boleh mengubah kedudukan pandangan dari pandangan horizontal kepada pandangan vertical. Jadi kita tak susah-susah nak putar-putar gambar.

Selain tu, kemampuan bateri yang mampu bertahan lebih 10 jam membolehkan kita untuk melayari internet, tonton video, dengar muzik dan sebagainya. Jadi, korang nanti tak yah pening-pening kepala kalau nak surf internet sambil dengar muzik. Dengan keberatan 0.68kg bagi iPad yang ada wi-fi membolehkan ia dibawa kemana-mana.

Spesifikasi iPad:

Saiz dan berat.

  • Height: 9.56 inches (242.8 mm)
  • Width: 7.47 inches (189.7 mm)
  • Depth: 0.5 inch (13.4 mm)
  • Weight:1.5 pounds (0.68 kg) Wi-Fi model;
  • 1.6 pounds (0.73 kg) Wi-Fi + 3G model

Saiz kapasiti.

  • 16GB, 32GB, or 64GB flash drive

Sistem yang diperlukan:

  • PC with USB 2.0 port
  • Windows 7; Windows Vista; or Windows XP Home or Professional with Service Pack 3 or later
  • iTunes 9.1 or later (free download from http://www.itunes.com/download)
  • iTunes Store account
  • Internet access

Input output

  • Dock connector port
  • 3.5-mm stereo headphone¬†jack
  • Built-in speaker
  • Microphone
  • Micro-SIM card tray (Wi-Fi + 3G model only)

Prosessor

  • 1GHz Apple A4 custom-designed, high-performance, low-power system-on-a-chip
This entry was posted in Komputer dan Tutorial. Bookmark the permalink.

3 Responses to iPad keluaran Apple yang nipis dan ringan

  1. liyana says:

    ny yg kuar tv2 dlu 2 kn??
    cntek3..!!
    nk bli a…
    tp tkat ptah lak nnt..
    yana da a gnas ..
    hekhek..

  2. Syah says:

    kalau yana pakai ganas bagi jer kat saya. lagi bagus…kat mana-mana saya boleh update blog.HEHEHE…

  3. liyana says:

    yolah…
    huhu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s