EMAS: Proton, Lotus dan Italdesign Giugiaro


Tertarik dengan rekaan terbaru proton??

Haaa…Inilah rekaan kereta terbaru dari Proton. Setelah 25 tahun Proton berkecimpung didalam arena pembuatan kereta tempatan Proton, Lotus dan Italdesign Giugiaro telah bekerjasama dalam menghasilkan kereta yang mempunyai rekaan yang futuristik.

Tapi apa yang aku tengok memang macam masa depan.

Ia dinamakan EMAS iaitu Eco Mobility Advance Solution. Kereta EMAS ini telah dipamerkan di Pameran Motor Antarabangsa Geneva pada 2 Mac 2010. Rasanya inilah kali pertama Proton buat pameran kat Geneva. Proton telah memperkenalkan 3 konsep kereta iaitu EMAS, Emas Country dan Emas-3.

Tiga buah model kereta ini mempunyai ciri-ciri yang berbeze:

1. EMAS – model utama 5 pintu dengan 4 tempat duduk dan mempunyai pemanduan yang selesa.
2. Emas Country – Hatchback, 3 pintu, 5 tempat duduk dan memiliki kenderaan utiliti sukan (SUV).
3. EMAS-3 – hatchback, 3 pintu, tempat duduk 3+1 dan sesuai untuk pemanduan di bandar.

Bagi rekaan dalaman pula, Proton telah memberikan yang terbaik kepada pemandu seperti pemandu boleh mengawal kesemua 4 tingkap, sistem kunci pintu (door locking and unlocking) dan meningkatkan jarak penglihatan semasa mengundur dengan terdapatnya bahagian belakang boleh turun secara elektrikal.

Bagi penumpang hadapan, penumpang boleh mengawal sistem hi-fi di tingkap. Penumpang belakang pula boleh mengawal kedudukan tempat duduk dengan ‘handle grip’.

Terdapat juga dua panel TFT pada ‘dashboard’, telephon dan boleh akses internet.

Dasyatkan kereta nie??
Kalau ada sekarang nie dah lama aku beli…hehehe
Tapi perasan tak bahagian depan ada Ipod???
Jadi sape yang ada Ipod tu memang patut beli laa…

This entry was posted in Kereta. Bookmark the permalink.

One Response to EMAS: Proton, Lotus dan Italdesign Giugiaro

  1. Pingback: Proton waja 2010 « Master Pak Pandir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s