Master Pak Pandir kini sudah mempunyai blog sendiri

Alhamdulillah… Bersyukur sangat sebab akhirnya aku mempunyai self-hosted. Dah lama rancang nak blog sendiri tapi masih tak ada budget yang cukup. Akhirnya pada satu hari dapat juga beli domain pada harga yang amat murah.

Apa nama blog aku kali ni? Continue reading

Posted in Aku | 5 Comments

Letak link je dah dapat $1

Alhamdulillah… Semalam blog aku yang lagi satu dapat job terbaru yang mana aku cuma perlu letak 3 link je dan bayaran yang aku dapat adalah $1. Walaupun sikit tapi syukur sangat-sangat sebab dah lama aku join program ni tapi masih lagi tak dapat job.

job terbaru

Tiba-tiba semalam dapat email yang mengatakan ada yang berminat nak letak link kat blog tu. Suke betul aku. Mula-mula masa dapat job ni macam susah juga sebab tak fahamkan betul-betul. Bila dah tengok-tengok kat mana nak letak link barulah faham. Geng…Klik disini untuk terus membaca…

Posted in Buat Duit | 2 Comments

YouTube Repeat – Cara mudah untuk mengulangi video secara automatik

youtube repeatApabila kita menonton video di YouTube seringkali nak juga kita tengok lagi sekali. Kita cuma tekan button play balik untuk kita ulang balik. Tapi bukan ke lagi bagus ia replay balik secara automatik.

Macam mana kita nak buatkan video tu play lagi sekali?

Berita baik kepada pengguna Google Chrome kerana aku sudah jumpa satu extension yang paling bagus untuk menyelesaikan masalah ini. Extension ini dipanggil YouTube Repeat.

Youtube Repeat berfungsi mengulangi video secara automatik dengan cara korang “tick” pada kotak “Repeat”. Kemudian video akan diulangi semula. Geng… Klik disini untuk terus membaca…

Posted in Komputer dan Tutorial | Leave a comment

Fungsi terbaru wordpress.com – Generating Preview pada bahagian tab komen

Nampaknya pihak wordpress semakin hari semakin banyak perubahan yang dilakukan pada blog wordpress.com. Hari ni baru aku perasan sesuatu. Sebelum ni tak.

Kebiasaanya komen yang datang aku terus approved dibahagian dashboard. Tapi tadi aku terus pergi bahagian tab komen. Entah macam mana aku terseret courser mouse ke bahagian URL blog pengkomen.

Terus generate preview blog pengkomen. Nampak menarik pulak bila macam tu. Macam nilah hasil dari Generate Preview.

generate preview pada bahagian komen

Ni preview untuk blog aku.

Geng… Klik disini untuk terus membaca…

Posted in Aku | 1 Comment

Bagaimana nak buang kata laluan/password pada file PDF?

password

Kadang-kadang terasa bosan jika tiap kali nak buka ebook yang dalam bentuk PDF kena masukkan password atau kata lalauan sebelum membaca.

Sebelum ni aku pernah terfikir juga macam mana nak elakkan dari buat macam tu. Akhirnya, aku jumpa satu software yang dapat membantu untuk selesaikan masalah ni.

Software yang aku cadangkan ini adalah percuma. Ia di panggil BeCyPDFMetaEdit. Apa yang perlu korang faham berkenaan dengan software ni ialah dia cuma membuang password pada fail PDF dan tidak mengubah dokumen tu. Geng…Klik disini untuk terus membaca.

Posted in Aku | 4 Comments

Selamat Hari Raya semua…

selamat hari raya untuk semua pengunjung master pak pandir

Rasanya belum terlambat lagi aku nak ucapkan selamat hari raya untuk semua pengunjung blog ni. Lagipun rayakan sebulan. Jadi masih sempat lagi kan?? Hehehe…

Disini aku ingin memohon ampun dan maaf kepada semua kalau sepanjang aku berblogging dan sepanjang korang datang ke blog ni ada yang menyebabkan korang terasa terguris hati ke aku minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki. Geng…Klik disini untuk terus membaca…

Posted in Aku | Leave a comment

Bila pemain Real Madrid dan Barcelona berlakon

Macam tak percaya bila mula-mula tengok video ni. Ingatkan betul-betul pemain Real Madrid dan Barcelona berlakon. Rupanya yang berlakon semua iras-iras pemain kelab ni.

Pandai juga diorang buat macam ni. Cuma yang tak berapa best tak semua video yang aku tengok ada subtitle. Kalau korang tengok video ni jangan lupa tekan “cc”. Dengan function tu sahaja dapatlah korang faham apa yang diorang cakap. Kiranya macam penterjemah laa.

Yang paling aku suka bila tengok muka Messi dengan Jose Mourinho. Hampir sama. Kadang-kadang tengok muka Jose Mourinho dah macam muka Mr. Bean pun ada juga. Hehehe… Geng…Klik disini untuk terus membaca…

Posted in Sukan | Leave a comment